Planera din odling - smarta kombinationer eller flinka fingrar?

Vad bör man tänka på när man planerar sin odling? Det ska jag försöka reda ut lite kort nedan.

Växtcykler: Olika växter har olika växtcykler - de växer olika fort och har olika livslängder så du bör tänka på livslängden när du kombinerar olika plantor. Salladsplantor håller sig allt från några veckor till några månader. Örter har något längre livsspann än sallad och håller sig några månader. Tomat- och chiliplantor har längre livsspann och kan leva i flera månader och ibland upp till ett år. Livslängden påverkas även av andra faktorer som hur ofta du skördar och fyller på med nytt vatten med växtnäring.

 

Perfekta kombinationer eller flytt mellan system: Eftersom olika växter har olika livslängd så kan du välja mellan två olika strategier..

  1. Skapa perfekta kombinationer från start och välj grödor efter livslängd. Odla olika salladstyper som har liknande livslängd in samma odlingslåda eller välj att sätta samman en underbar örtodling såsom basilika, persilja, mynta och koriander. Eller gå på spåret med fruktbärande grönsaker såsom körsbärstomater, minipaprika och chili eller jordgubbar som alla har längre livsspann.
  2. Kombinera hej vilt och njut av växterna så länge de lever. Därefter kan du ta bort uttjänta plantor, lägga över hålen som blir utan planta och förkultivera nya grödor med plugg i korgarna och flytta tillbaka när de fått rötter som når ner till vattnet i odlinglådan. Har du fler än ett odlingssystejm kan du flytta plantor mellan

När dina plantor nått slutet av sin livslängd så klipp ner och kasta plantorna. Töm och diska odlingslådan, lock och odlingskorgarna. Sen är du redo för att starta en ny omgång.

Mitt tips är att testa dig fram! Själv har jag testat båda strategierna. Jag har även behövt flytta plantor mellan odlinglådor genom att försiktigt sära på olika plantors rötter under locket. Lyfta upp plantan i korgen med rötterna intakts och trä i locket på en annan odlingslåda. Alla plantor jag flyttat har klarat sig men det är ju ingen garanti.

Friskt vågat, hälften vunnet - det är bara att testa dig fram! Utgå från lust och behov: vad du känner för att testa att odla och vad brukar du använda mesta av.

Lycka till!

Lämna en kommentar
BACK TO TOP